Τα πάντα για τα Αρώματα

Η παρασκευή ενός αρώματος είναι μια πολύπλοκη και αρκετά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί υψηλές γνώσεις τις οποίες κατέχουν ελάχιστοι άνθρωποι στο κόσμο και είναι γνωστοί στο χώρο της αρωματοποιίας ως οι «μύτες» .

Κατηγορίες Αρωμάτων:
Parfum: Είναι το πιο δυνατό απόσταγμα των συστατικών από τα οποία αποτελείται ένα άρωμα και η πιο ακριβή του εκδοχή. Το επιλέγουμε για τις βραδινές μας εξόδους και χρησιμοποιούμε  ελάχιστες σταγόνες.
Eau de Parfum: Είναι επίσης πολύ δυνατή εκδοχή και με αρκετά μεγάλη διάρκεια αλλά χωρίς  τόσο καθαρό απόσταγμα όσο έχει η πρώτη κατηγορία .
Eau de Toilette: H πιο εμπορική και η πιο κατάλληλη κατηγορία για τις πρωινές και απογευματινές ώρες  της ημέρας.
Eau de Cologne: Είναι η πιο φτηνή αλλά και η πιο αδύναμη μυρωδιά που μπορεί να έχει ένα άρωμα.

Αρωματική Πυραμίδα : 
Κάθε άρωμα συντίθεται από τις αρωματικές νότες που εκλύουν τα αρωματικά έλαια που το αποτελούν. Οι αρωματικές νότες είναι οι εξής:
1. Νότες κορυφής  : Είναι τα στοιχεία των αρωμάτων που οσμίζεται κάποιος μετά τη πρώτη εφαρμογή και που εξατμίζονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Όμως σε κάποια αρώματα οι νότες κορυφής μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 15 λεπτά.
2. Νότες μεσαίες-καρδιάς :Είναι οι μυρωδιές των αρωμάτων που αρχίζουμε να τις αντιλαμβανόμαστε μετά τα πρώτα 20 λεπτά και αποτελούν την καρδιά της αρωματικής σύνθεσης .Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις πρώτες μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 ώρες και μας σκιαγραφούν το χαρακτήρα του.
3. Νότες βάσης –βάθους : Πρόκειται για τα στοιχεία του αρώματος που ελευθερώνονται μετά από 40 λεπτά και που αλλάζουν το άρωμα ενώ ταυτόχρονα του δίνουν μια βαθύτερη διάρκεια που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ώρες. Τα αρωματικά έλαια αυτής της κατηγορίας λειτουργούν  ως  ένα στερεωτικό υλικό πάνω στο οποίο κάθονται όλες οι προηγούμενες νότες μη αφήνοντάς τις να εξαφανιστούν.


Ομάδες Αρωμάτων :
Εσπεριδοειδή-φρουτώδη : Πρόκειται για τα αρώματα που η πλειοψηφία των κυρίαρχων συστατικών είναι διάφορα φρούτα .Τα συνηθέστερα που συναντάμε σε αυτή τη κατηγορία είναι πορτοκάλια, λεμόνια, περγαμόντο και μανταρίνια .Όσα αρώματα περιέχουν εσπεριδοειδή συνήθως αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας ,δροσιάς και καθαριότητας γι αυτό και είναι κατάλληλα για τους θερμούς μήνες του χρόνου.
Λουλουδάτα : Είναι τα αρώματα που κατά κύριο λόγο συντίθενται από αρωματικά έλαια λουλουδιών. Τη πιο ισχυρή παρουσία σε αυτή τη κατηγορία έχουν τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, το γιασεμί, τα γαρύφαλλα και οι κρίνοι της κοιλάδας.
Ξυλώδη : Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα αρώματα που συντίθενται από γήινα αρωματικά έλαια τα οποία συνήθως περιέχουν πολύτιμα  ξύλα, σανταλόξυλο, μόσχο κεχριμπάρι και κέδρο. Είναι αυτά που προσδίδουν ζεστασιά στο άρωμα.
Πικάντικα :  Τα αρώματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν αρώματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν διάφορα μπαχαρικά, πικάντικα καρυκεύματα και ρητίνες. Τα στοιχεία αυτά συνήθως βαραίνουν το άρωμα και το καθιστούν κατάλληλο για χειμερινούς μήνες.

Κριτήρια επιλογής αρώματος :
1. Το δοκιμάζουμε στο δέρμα μας. Τα αρώματα δεν «κάθονται» το ίδιο σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλάζουν οσμή.
2. Πρέπει να περιμένεις 15-20 λεπτά προτού αποφασίσεις για να απελευθερωθούν και ο νότες καρδιάς.
3. Δεν δοκιμάζουμε ταυτόχρονα πάνω από 3 αρώματα γιατί η μύτη μπερδεύεται και θα κάνουμε λάθος επιλογή.
Κανόνες εφαρμογής αρώματος:
1. Όταν ο τύπος δέρματος μας είναι ξηρός ψεκάζουμε παραπάνω ποσότητα αρώματος ενώ το αντίθετο ισχύει για τις λιπαρές επιδερμίδες.
2. Επιλέγουμε πιο ελαφριά αρώματα το καλοκαίρι και πιο βαριά το χειμώνα γιατί η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ένταση του αρώματος ενώ η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει την ένταση του αρώματος.
3. Φόρεσε το άρωμα μετά το μπάνιο που οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
4. Μη τρίβεις τα σημεία που εφαρμόζεις ένα άρωμα γιατί αλλοιώνεις την μυρωδιά του
5. Μη φοράς έντονα αρώματα στο χώρο εργασίας γιατί κάποιο ζαλίζονται και κάποιοι έχουν αλλεργίες και δεν είναι πρέπον να γινόμαστε ενοχλητικοί στους άλλους.
6. Μη ψεκάζεις πάνω στα ρούχα σου γιατί κάποια αρωματικά έλαια αφήνουν λεκέδες.


Οδηγίες προστασίας :
• Δεν αφήνουμε εκτεθειμένο το άρωμα στην ηλιακή ακτινοβολία γιατί το καταστρέφει
• Δεν αφήνουμε εκτεθειμένο το άρωμα σε χώρο με υγρασία όπως είναι το μπάνιο γιατί επίσης καταστρέφεται
• Το διατηρούμε σε χώρους με θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί το καλοκαίρι τοποθετούμε το άρωμα στο ψυγείο.
• Επανατοποθετούμε το καπάκι στο άρωμα μετά από κάθε χρήση.